DİKKAT! MÜZİK SEVERLER İÇİNDİR.

YAZILI İÇİN TEKRAR

Merhaba ben Ülkü. 4 yıldır bağlama çalıyorum. Bağlama çalmaya başlamamın sebebi babam ve abimin bağlama çalmasıydı. Doğduğumdan beri yanı başımda bağlama çaldıkları için kulağım bağlama sesine iyice alışmıştı. İlk kez çaldığım parça çanakkale oldu. Çanakkale türküsünün ilk portresini kulaktan çıkarmıştım. Geri kalan portreleri babam sayesinde öğrendim. Büyük bir ihtimal 4 yada 5 yaşındaydım. Bağlama kursuna 3. sınıftayken babamla başladım. 4. sınıf pandemi patladığından dolayı kursu bıraktım. Fakat bağlamayı bırakmak yerine babamın ve abimin bildiği parçaları bana öğrettiler. Bu parçalar bağlama kursunda öğrendiğim parçaların daha da zoruydu.Fakat buna rağmen bu parçaları öğrendim. Şuan hala aynı uygulamayı sürdürüyorum. Size bağlama türlerini anlatacağım.

  1. DİVAN SAZI
  2. CURA
  3. UZUN SAP BAĞLAMA
  4. KISA SAP BAĞLAMA

DİVAN SAZI

  • Divan sazı, bağlama ailesi içinde büyük boy bir bağlama türüdür.
  • Tekne boyu 48–52 cm, sap boyu 65–66 cm, tel uzunluğu 104-106 cm. dir. Alta iki 0.30 mm, ortaya bir tane 0.20 ve bir tane kalın sırma, üste ise bir tane 0.30 mm ve bir tane kalın bam teli takılır. Bağlamadan 5 ses pese akortlanır. Tanburu andıran tok ve mistik bir sesi vardır. Uzun hava açılışlarında kullanılmaya çok uygun bir sazdır.
  • TRT sanatçıları Ali Ekber Çiçek, Özay Gönlüm, Mehmet Erenler ve Mustafa Günaydın bu sazla özdeşleşmiş isimlerdir. Orhan Gencebay da daha küçük boyda bir türünü kullanmaktadır.
  • CURA

  • Cura, Yörük halk çalgılarından biridir. Akdeniz ozanları tarafından çoklukla kullanılan bu çalgının uzunluğu 55–60 cm kadardır ve bağlama ailesinin en küçük çalgısıdır. Cura genellikle altı, beş, dört ya da üç tellidir. İki telli curalar da vardır. Bu curaların alt teli "la", üst teli "re" sesine ayarlanmıştır. Curaların tekne derinlikleri ile göğüs genişlikleri 15 cm dolayındadır. Sap uzunlukları ise 40 cm kadardır. Sapın ucundaki burgu denen anahtarlarla çalgı akort edilir. Dört telli curalarda üstteki tel ahenk telidir. Öbür teller bu ahenk telinin sesine ayarlanır. Sapları kısa olduğu için curalarda az sayıda perde bulunur.
  • En küçük bağlama çeşididir.
  • UZUN SAP BAĞLAMA

  • Uzun sap saz (bağlama) 23 – 24 perdeli olup, Halk müziğinin temel sazlarının başında gelir. İsteğe göre değişsede, genel olarak tekne boyu ortalama 40 – 42 cm’dir. Meydan sazından bir oktav, Divan sazından ise beş ses daha tizdir. Üzerine yedi adet tel takılır ve bu bazen isteğe göre değişebilir. Tel olarak alta iki adet 0,20 çelik tel ve bir adet ince sırma tel, ortaya iki adet 0,30 celik tel, üste de bir adet 0,22 çelik tel ve bir adet kalın sırma tel takılır.
  • KISA SAP BAĞLAMA

  • Kısa saplı bağlama, bir bağlama türüdür. Bazen çöğür de denilmekteyse de çöğürün bağlamanın başka bir türü olduğu kanaati yaygındır. Uzun saplı bağlamanın bağlama düzeninde çeşitli zorluklar çıkarması nedeniyle baştaki si ve do perdeleri kesilerek kısa saplı bağlama oluşturulmuştur. Tekne boyu genellikle 38 – 42 cm arasında olur. Tel olarak alta iki adet 0,18 ve bir adet ince sırma, ortaya iki adet 0,25, en üste de bir adet 0,18 ve bir adet kalın sırma takılır. Alt teller re, orta teller sol, üst teller la olarak akortlanır.